ביו ויו מציגה: המהפך

כמה חברות ביו רווחיות שנסחרות בבורסה יש בארץ? המנכ"ל של אחת מתוך השתיים מספר את הסיפור שלה, ומסביר שגם הצלחה כשלון מפואר יכול להפוך להצלחה גדולה. (10-1-2011)

 

עינב כהן

לא הרבה חברות ביוטכנולוגיה זוכות להיות רווחיות כבר אחרי 10 שנים מיום הקמתן. אפשר להגיד בפה מלא שיש כיום שתי חברות כאלה בארץ- גיוון אימג`ינג, וביו וויו.
ביו מה?? לא הרבה שמעו על החברה הקטנה מרחובות ,שעברה לרווחיות בשנתיים האחרונות , והשנה אף דורגה על ידי חברת Deloitte בריטמן אלמגור זהר כאחת מ- 50 חברות הטכנולוגיה הצומחות בישראל לשנת 2010, במסגרת תחרות ה- Deloitte Israel Technology Fast 50 השנתית.
הדרוג בתחרות התבסס על הצמיחה במכירות במהלך חמש שנים החולפות, בין 2005 ל-2009 בהשוואה לחברות טכנולוגיה אחרות.
אז מה יש בחברה הזו שהיא מצליחה איפה שאחרות עדיין לא?

 

ההצלחה שהתחילה מכישלון:
בתחילת דרכה לפני 10 שנים ביו ויו ניסו לזהות,ע"י מערכת סריקה מתוחכמת שפתחו, תאים של עובר בתוך מערכת הדם של האמא לבודד אותם  ולסרוק אותם תחת מכונה על מנת לבדוק את הסימנים הגנטיים,אך הפרויקט נכשל כיוון שהתברר בסופו של דבר כי אין מספיק תאים עובריים במחזור הדם של האמא, אך עם זאת הבינו בביו-ויו שהמומחיות שפתחו בסריקות תאים יכול לשמש אותם מקומות אחרים ומאז התפתחה המומחיות של חברת ביו-ויו: שיווק ומכירה של מערכות ממוחשבות לזיהוי תאים חריגים במגוון תחומים ובפיתוח בדיקות חדשות לגילוי סרטן ומעקב לאחר הגילוי.
מנכ"ל החברה אלן שוויבל, מסביר: "לקחנו את היכולות של מערכת הסריקה שלנו למגוון מקומות.אנו מסוגלים למצוא תאים חולים ולסווג אותם ,אנו עושים את זה בצורה אוטומטית ללא מגע יד אדם ובתי חולים בעולם מאד אוהבים את זה ובעיקר בארה"ב שיש להם מסה של בדיקות".
מלבד לזהות תאים "לא נורמליים" מה עוד מערכת הסריקה שלכם מסוגלת לעשות?
"ככל שהסרטן מתקדם הגוף מפריש לתוך מחזור הדם תאים סרטניים, המערכת שלנו מסוגלת לעקוב אחרי רמות התאים הסרטניים שיש באחוז מסוים מהדם ואנו יכולים למקד באזור הזה את הטיפול ולראות כיצד התרופה משפיעה, ככה שאנו מסייעים במעקב אחרי הטיפול וכן בעזרה בפיתוח של תרופה".
בשנה האחרונה החליטו "בביו ויו" להשתדרג משמעותית : אם עד עכשיו הביאו רק את כלי הסריקה ולא את הסמן של התאים והטיפול המתאים לבעיה, הם החליטו להתמקד בסרטן הריאות וקנו טכנולוגיה לגילוי סרטן ראות מוקדם בה הם ישתפו פעולה בניסוי שלב 3 במערכת לבדיקת סרטן הריאות. שוויבל: "הצורך בפתרון הזה הוא גדול מאד.כי אין דרך לגלות סרטן ריאות בשלב מוקדם, ובדרך כלל שמגלים זאת זה כבר מאוחר מידי.הגילוי המוקדם יאריך את חיי החולים".
מכשיר ה-CT הנפוץ במרבית בתי החולים גם מחפש גידולים סרטניים במה אתם שונים ?
"הסי.טי מחפש גידול באזור מסוים ,והמכשיר שלנו נותן מידע על הגנטיקה של הסרטן,אנחנו שלב אחד אחרי הסיטי".

"היעילות בישראל פחות חשובה "
לא בכדי עברה "ביו ויו" לרווחיות ב-2009. החברה מכרה עד היום יותר מ-200 מערכות סריקה, חלקן למעבדות מסחריות וחלקן לבתי חולים גדולים שמחיר ממוצע לסורק הנו 150 אלף דולר.
לחברה הון עצמי של כ8 מיליון ₪, ואין לה שתופי פעולה משמעותיים שעוזרים לה כלכלית, והיא מרכזת כרגע את מירב מאמצי השיווק שלה בארה"ב ע"י חברת בת. שוויבל: "יש לנו בארה"ב אנשי מכירות ושיווק. בשאר העולם אנו מוכרים דרך סוכנים מקומיים".
נראה שאין לכם מערכת שיווק משמעותית במזרח. מדוע?
"אין לנו את זה כרגע אך בהמשך זה יכול להיות מעניין. הבעיה שביפן לדוגמא סרטן הקיבה נפוץ ביותר וכל הטיפולים שלו מרוכזים במעבדה מרכזית גדולה.עשינו שם עסקה אחת שאנו מקווים שתביא לעסקאות מהותיות נוספות.

 לחברת "ביו ויו" יש מתחרות קשות- חברת מטה- סיסטמס הגרמנית ואפילו אפלייד הישראלית. כיצד אתם מתמודדים עם התחרות בשוק מערכות הסריקה?
"בנינו רשימת לקוחות שאנו תומכים בהם הרבה מעבר לתחומים ששייכים ספציפית לנו.הלקוחות שלנו נאמנים לנו ומבינים שיש לנו את הידע והניסיון לתת להם את השירות הטוב ביותר,יש לנו בארה"ב הסכם הפצה עם ACCESS GENETICS שנותנים שירותים למעבדות והם מפיץ בלעדי שלנו ביחד עם מערך המכירות הישיר שלנו".
ומה קורה בישראל?
"בתל השומר יש מכונה ישנה שלנו ,אבל בגדול התנאים בישראל לא קיימים בשביל סורק שלנו.פה אפשר לעשות את הבדיקות גם באופן ידני כי אין עומס רב, קשה לפטר את הטכנאים .היעילות פה פחות חשובה כנראה".
התוצאות של הסורק שלכם טובות יותר מסורק של טכנאי באופן וודאי?
"אנו טוענים שכן.אדם שמסתכל כל היום במיקרוסקופ מתעייף ומפספס לפעמים".

"אם נצרך-נגייס כסף במידת הצורך"
למרות חוסר הציפיה מחברה קטנה כמו ,ביו ויו"  החברה עברה לראשונה בתולדותיה בשנת 2009  לרווח נקי של 1.1 מליון ש”ח וגם ב2010 היא שומרת על עלייה ברווחיות.אך למרות זאת, החברה לא מוכרת ומחזורי המסחר בה קטנים מאד. מיעוט הכסף שבקופת החברה גם מרתיע את המשקיעים לאור העובדה שלביו-ויו אין שיתופי פעולה משמעותיים עם חברות גדולות וכן לא מימון מהמדען הראשי.
שוויבל, מה יהיה?אין מחזורי מסחר במנייה.
"יש לנו 13 מיליון מניות בשוק. יותר מחצי מהן מפוזרות בידי הציבור. לחברה היו ימים קשים בשנת 2008 ואולי אכזבנו את המשקיעים, ואכן זה קשה להביא בחזרה את ההתעניינות.אנו חברה צומחת בצעדים נבונים ואחראיים והמשקיעים יבחינו בזה בסוף"
בוא נדבר על מה שכל מנכלי הביו שונאים- הנפקות. אתה יכול להתחייב בפני המשקיעים שלא תדלל אותם כמו שעשו במניות ביו אחרות. שבן אדם לא יתעורר בוקר אחד ויראה את הנייר שלכם צונח 20% כי הייתם צריכים לגייס כסף?
"אני לא יכול להתחייב לכלום.המצב שלנו יותר טוב ממה שהיה לפני כמה חודשים.עשינו גיוס קטן של כמיליון ₪ כדי לא לצאת לרשימת השימור,אבל במידת הצורך נגייס, יש מספיק ערוצים ולא חייבים דווקא בארץ.תמיד צריך לקחת בחשבון שטובת החברה זה גם טובת בעלי ה
מניות ואני מאמין שנדע לעשות זאת בצורה נבונה אם נצטרך".
מדוע אין לכם שיתוף פעולה עם גוף גדול שיעזור לכם כספית?
"היינו שמחים לשתף פעולה,אך לצערי בארץ זה קשה ליישום, חברות פוחדות שתגנוב להם ותתחרה בהם, ניסיתי כמה פעמים וזה לא צלח. אני לא שולל- להפך. הצעות טובות- אשקול בחיוב".
היכן תהיו בשנת 2015?
"אני מאמין שנהיה חברה מאד מוצלחת ונתרום לעולם מבחינה מדעית".
השווי שלכם בבורסה הוא 30 מיליון ₪. זה מה שאתם שווים כרגע לדעתך?
"תיקח את מחזור המכירות שלנו,רווח נקי ופרויקטים עתידיים ותעשה חשבון.אני חושב שחברה שמוכרת בשנה יותר מ25 מיליון ₪ ושווה כמעט אותו דבר צריכה להיות מתומחרת אחרת אבל אני עם משקיעים לא מתווכח".

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: