השקל לאן?

האירו-שקל צונח לשפל של מעל 7 חודשים.ישנה סכנה לקריסה של המטבעות האירופיים ב-2011 אל מול השקל. (12-1-2011)
למרות עוצמתו היחסית של השקל, הדולר-שקל צפוי ליישר קו עם המגמה העולמית
הדולר נחלש היום אל מול השקל זה היום השני ברציפות, וזאת בניגוד להתחזקותו של השטר הירוק בעולם ולמרות התערבותו של בנק ישראל, אשר רכש על פי הדיווחים כ-170 מיליון דולר. הדולר-שקל צנח במהלך היום לשפל של 3.54 בטרם התאושש עד 3.557.
הדולר פתח את שנת 2011 בתנופה בשוק המטבעות העולמי והתחזק משמעותית אל מול מטבעות העולם, ובעיקר אל מול האירו. גם אל מול השקל הצליח להתאושש מרמת השפל שנקבעה ב-3.5130 עד לשיא שנקבע ביום שני השבוע ב-3.590.  
ההתאוששות החזקה של הדולר בעולם מאז פתיחת השנה עשויה לאותת על שינוי בטווח הקרוב גם בשער החליפין של הדולר-שקל. למרות עוצמתו היחסית של השקל, אנו סבורים כי שער החליפין של הדולר-שקל יישר קו עם המגמה העולמית וימשיך בתקופה הקרובה בתיקון כלפי מעלה לעבר אזור 3.60.
ההתאוששות של הדולר בעולם נובעת מהמשך השיפור בנתונים הכלכליים בארצות הברית, המעידים על התאוששות ממשית במשק האמריקני, ובעיקר בשוק הדיור ובשוק התעסוקה, שנפגעו באורח הקשה ביותר בעקבות המיתון. הצפי הוא כי הכלכלה האמריקנית תצמח ב-2011 בשיעור של 2.5%-3.0%, גבוה יותר בהשוואה לכלכלות של בריטניה וגוש האירו. שיעורי צמיחה שכאלה צפויים לחזק את אמון המשקיעים בדולר ולחזק אותו אל מול מטבעות העולם, וזאת לאחר שנתיים של פיחות חד אל מול מרבית מטבעות העולם.  
כלכלת ישראל צפויה לצמוח בשנת 2011 בשיעור של בין 3.5%-4.0%. גם בחזית הריבית, בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית ולהביא להתרחבות פער התשואה לטובתו של השקל. אף על פי כן, במידה והדולר יתאושש בעולם הדבר צפוי לאזן את יתרון התשואה של השקל ולשמור על שער החליפין ב-2011 בשיווי משקל בין 3.30 ל-3.70 שקל לדולר. 
 
האירו-שקל צונח לשפל של מעל 7 חודשים. סכנה לקריסה של המטבעות האירופיים ב-2011 אל מול השקל
האירו-שקל ממשיך להיחלש וצנח היום לשפל של מעל 7 חודשים ב-4.576, וזאת במקביל להיחלשותו של המטבע האירופי בכל העולם בעקבות השחיקה באמון של המשקיעים במטבע האירופי.
מאז תחילת השבוע נפוצות ספקולציות ברחבי השוק כי מתקיימים מגעים בין פורטוגל לבין האיחוד האירופי באשר לחבילת סיוע. חרף ההכחשות הנמרצות של הצדדים, זו היתה גם הכרוניקה עם אירלנד ובקרב המשקיעים והפעילים בשווקים קיימת תמימות דעים כי משבר החוב לא תם עם אירלנד ויוון וצפוי להתפשט למדינות נוספות. כעת פורטוגל מככבת בראש הכותרות. השאלה ששואלים עצמם המשקיעים היא האם יוכלו באיחוד האירופי לעמוד בנטל של חילוץ מדינות בקנה מידה גדול יותר כדוגמת ספרד ואיטליה.  
על רקע משבר החוב שהוא כמו תיבת פנדורה ופתרונו אינו נראה באופק, מגמת ההיחלשות של האירו אל מול השקל צפויה להימשך גם בשנת 2011. האירו-שקל, שבתחילת השנה עמד על 5.50 שקל לאירו, צפוי להמשיך בהיחלשותו בחודשים הקרובים לעבר אזורי השפל ב-4.40 שקל לאירו ומטה.
היחלשות האירו למול השקל צפויה להקשות על היצואנים לשוק האירופי, שעד כה נפגע פחות ושימש כאיזון לייצוא לארה"ב ונפגע מתחזקות השקל למול הדולר. מהלך החלשות המטבעות צפוי אם כן, לפגוע בייצוא הישראלי וכתוצאה מכך בצמיחה באופן שקשה להעריך. נראה שרוב הגופים המעריכים את הצמיחה הצפוייה בישראל לא לקחו בחשבון את התרחיש הזה, שהחל כבר לפני כמה חודשים.

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: