נגיד בנק ישראל תוקף את טייקוני הגז:אין להם זכות להטיל וטו על החלטות הממשלה

נגיד בנק ישראל נשא היום דברים בכנס "ישראל 2021" של העיתון TheMarker והגן על וועדת ששיסקי (12-1-2011)

נגיד בנק ישראל ,סטנלי פישר, ראה לנכון "להגן" על וועדת ששינסקי והתייחס בצורה רחבה לנושא הגז בכנס "ישראל 2021" שהתקיים היום.

פישר, פתח את דבריו בהדגשה על המשמעות הרחבה שיש לתגליות האחרונות: "כנס זה עוסק באתגרים ארוכי הטווח של המשק הישראלי. אני בחרתי לעסוק בנושא שהוא לכאורה נושא של השבועות הקרובים, אך ההחלטות שיתקבלו לגביו ישפיעו על המתרחש במדינה בעשורים הבאים – נושא תגליות הגז, התקבולים ואופן חלוקתם. ברור היום שרק לקראת סוף העשור נתחיל לראות את הכנסות המדינה מהמאגרים מגיעות למצב שבו יש להן השפעה משמעותית על תקציב המדינה, אולם השפעות בשוק המט"ח ובשוק המניות, למשל, מתקיימות כבר היום. דיון מושכל בנושא כבר היום יביא לתוצאות טובות ונכונות בטווח הארוך".

בהמשך בחר פישר, להביע תמיכה מלאה בהמלצות וועדת ששינסקי והדגיש כי הרווחים של המדינה נמוכים מאד בהשוואה למדינות אחרות: "אין ספק שהמצב הנוכחי, בו חלקה של המדינה ברווחים שנובעים מתגליות הגז והנפט עומד על שליש והנו הנמוך במדינות המפותחות, איננו הגיוני ואיננו מקובל. ברור שיש לשנות מצב זה".

לאחר מכן בחר פישר לראשונה לתקוף את טייקוני הגז שלדבריו מנסים להשפיע על החלטות הממשלה בנושא הגז: "אין להם,  את הזכות להטיל וטו על החלטות הממשלה. ועדת ששינסקי מורכבת מאנשי מקצוע מהשורה הראשונה. לחברי הועדה ולעומד בראשה אין עניין פיננסי בנושא והם אינם פועלים מתוך שום אינטרס זר, אלא מתוך הבנתם את העובדה שהמלצותיהם ישפיעו על עתיד המדינה בעשורים הקרובים. אסור בשום אופן להרשות שהדיון יתקיים בצורה לא הוגנת ובשיטות שאינן ישרות, והתקפות מסוג זה על חברי הועדה אינן מתקבלות על הדעת. עלינו להודות לחברי הועדה על עבודתם המקצועית והמעמיקה".

פישר התייחס גם לטווח היותר רחוק בנוגע לרווחים העתידיים של המדינה מתגליות הגז: "לאחר שתוכרע שאלת התחלקות התקבולים נצטרך לשאול את עצמנו כיצד נכון למדינה להשתמש בהם. הצפי הנוכחי הוא שמאגר תמר יתחיל להפיק גז בשנת 2014. בהינתן הצפי הנוכחי לגבי כמויות הגז בתמר, הכנסות הממשלה מתמר אינן צפויות ליצור מהפיכה במצב הפיסקלי והמאקרו כלכלי בישראל. בהמשך, אם ההכנסות הממשלה יתחילו להיות משמעותיות, נצטרך למצוא פתרונות בצורה מושכלת. עלינו למנוע את התפתחותה של "מחלה הולנדית" בישראל. הפתרון הטוב ביותר, שגם ראש הממשלה כבר הביע תמיכה בו, הנו הקמת קרן לעתיד, בדומה לקרן שקיימת בנורבגיה, אשר מפנה את ההכנסות ממשאבי הטבע  להשקעה לטווחים ארוכים מחוץ למשק, ומבטיחה שהתקבולים ישמשו את אזרחי המדינה לטווח ארוך".

לסיום,בחר פישר "לצנן את הלהבות" והביע הערכה לטייקוני הגז: "ברצוני להדגיש שאינני שותף למתקפות על היזמים והחברות הפועלות בתחום. מדובר בקבוצה של אנשים המייצגת יכולת טכנולוגית מדהימה, כמו גם יזמות יוצאת דופן ונכונות מרשימה לקחת סיכונים. בין היזמים נמצאים אנשים שתרמו רבות למדינת ישראל, ויש להם את הזכות לנסות להשפיע על הדיון המתקיים כרגע, כל עוד הם עושים זאת בצורה מקובלת".

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: