מטח- מה צפוי לנו השבוע

סקירה שבועית לקראת שבוע המסחר בשוק העולמי והמקומי מאת מחלקת המחקר של FXCM ישראל (23-1-2011)

 
הזירה העולמית: הדולר נשבר אל מול המטבעות. סין צומחת "מהר מדי". האופטימיות כלפי האירו מוקדמת מדי
הדולר נחלש בחדות אל מול מטבעות העולם זה השבוע השני ברציפות. בסיכום השבועי, מדד הדולר, הבוחן את ביצועי הדולר אל מול סל מטבעות עולמי, נחלש בשיעור של 1.57%, מ-79.35 ל-78.1, וזאת בעיקר בעקבות התחזקות המטבעות האירופיים על חשבונו של הדולר.
הרגיעה הנוכחית בחששות סביב משבר החוב בגוש האירו הזניקה בשבוע האחרון את האירו לשיא של 7 שבועות אל מול הדולר ב-1.362 דולר לאירו. הנפקות החוב המוצלחות של פורטוגל וספרד והמאמצים של מדינות הגוש להקים מנגנון מוגדל ומסודר שיסייע לחילוץ מדינות נגועות חוב השיבו את אמון המשקיעים באירו. ואולם, בקרב מדיניות הגוש עדיין קיימות מחלוקות באשר לגודלה ואופן פעולתה של קרן הסיוע, ועד שמדינות האיחוד האירופי לא יגיעו להסכמה ביניהן ויודיעו רשמית על הקמת מנגנון שכזה, האירו נמצא בסכנה. המועד הגורלי הוא פסגת האיחוד האירופי, שתתקיים בתחילת פברואר ובה יוכרע העניין. כמו כן, השבוע צפויים מספר הנפקות אג"ח של מדינות הגוש הבעייתיות כדוגמת ספרד, איטליה וסלובקיה, ובמידה ונראה ביקושים נמוכים יותר הדבר עשוי שוב להצניח את האירו.

אחת המגמות הבולטות בשבוע האחרון היתה הצניחה במחירי הסחורות ומטבעות הסחורות, וזאת בעקבות נתוני הצמיחה והאינפלציה "הטובים מדי" שפורסמו בשבוע שעבר בסין. הזהב צנח לשפל של חודשיים ב-1,342 דולר לאונקיה וגם הכסף ירד ל-27.5 דולר לאונקיה, הרמה הנמוכה ביותר מאז ה-30.12. ההערכות בשוק הן כי לאור הנתונים הללו הרשויות בסין ייאלצו להקשיח את צעדי הריסון ולהעלות את ריבית, מה שמעורר את החשש בשווקים כי הצעדים הללו יביאו להאטה בקצב הצמיחה של המשק הסיני ובכך לפגיעה בהתאוששות העולמית כולה.

היומן הכלכלי יהיה השבוע גדוש לעייפה. בבריטניה צפויים ביום שלישי ב-11:30 נתוני התמ"ג לרבעון הרביעי להיות מתוקנים כלפי מטה מ-0.7% ל-0.5%, מה שיפגע במומנטום המרשים של השטרלינג בשבועות האחרונים. באותו יום יתפרסם בארצות הברית מדד אמון הצרכנים אשר צפוי לעלות מ-52.5 ל-54.3 הודות להתאוששות במצבו של המשק האמריקני. ברביעי ב-21:15 יפרסם הבנק הפדרלי את החלטת הריבית. הבנק אינו צפוי לשנות את הריבית או את המדיניות הכמותית, אולם אם הבנק יביע אופטימיות לגבי הכלכלה האמריקנית הדבר עשוי לאושש את הדולר. באותו יום צפוי הבנק המרכזי של ניו זילנד להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 3.00%, וזאת בשל היחלשותו של המשק בניו זילנד בתקופה האחרונים והסיכונים העולמיים.

הדולר-שקל: האם התרחבות פער הריבית בין השקל לדולר תשיב את הספקולנטים הזרים?
במלחמה העיקשת שמנהל פישר כנגד התחזקות השקל לא היה מהלך שגרם לתגובת שוק מיידית כה עזה כמו ההכרזה ביום חמישי שעבר על חובת הנזילות למשקיעים זרים. הדולר-שקל זינק תוך יומיים מ-3.54 ל-3.64, ובסיכום השבועי התחזק ב-2.25%, וזאת בניגוד למגמת היחלשותו של השטר הירוק בעולם, מה שממחיש עוד יותר את האפקט הדרמטי של המהלך. ואולם, תגובות שוק חריגות שכאלה נוטות להתפוגג עד מהרה ומוקדם לראות בכך תפנית במגמה. השבוע צפוי הדולר-שקל לשוב ולהתיישר עם המגמה השלטת בעולם.

לאחר הפוגה של ארבעה חודשים, בנק ישראל צפוי מחר להעלות את הריבית ברבע אחוז מ-2.00% ל-2.25%. לאור מדד המחירים לצרכן של חודש דצמבר, שהיה גבוה מהמצופה, בנק ישראל מעוניין להעלות את הריבית, ובמובן מסוים הצעדים הדרמטיים של השבוע שעבר הכשירו לכך את הקרקע. לאחר הגזרות שהנחית פישר על הספקולנטים בשבוע שעבר, אשר נועדו להפוך עבורם את ההשקעה בשקל לפחות ופחות כדאית, מעניין יהיה לראות האם התרחבות פער הריבית בין השקל לבין הדולר תשיב את הביקוש לשקל.
האירוע המרכזי של השבוע: דוח התמ"ג לרבעון הרביעי בארצות הברית – יום שישי ב-15:30 שעון ישראל

דוח התמ"ג שיתפרסם ביום שישי ב-15:30 שעון ישראל עשוי אולי להציל את הדולר משבירה אל מול יתר המטבעות. ארצות הברית נמצאת על מסלול הדרגתי של התאוששות והמשקיעים, קובעי המדיניות והצרכנים מעוניינים לוודא כי זהו אכן המצב. על פי ההערכות, נתוני התמ"ג אמורים להצביע על האצה בגידול הכלכלי מקצב שנתי של 2.6% ל-3.5%.
המגמה המעודדת ביותר שתעלה מהדוח היא העלייה בצריכה הפרטית ברבעון הרביעי, הודות לזינוק במכירות בתקופת החגים. הנתונים צפויים להצביע על גידול בצריכה הפרטית בשיעור של 4.1%, מגמה שגם השתקפה בתוצאות הרווח הטובות של החברות הצרכניות בארצות הברית ברבעון הרביעי. 

תגובת השוק לדוח התמ"ג יהיה תלוי במידה רבה בישיבת הריבית של הבנק הפדרלי שתתקיים ביום רביעי. הגורם העיקרי העומד מאחורי החלשת הדולר הוא הצפי כי הריבית תישאר ברמה אפסית בשנה הקרובה וכן האפשרות כי הבנק הפדרלי יוציא לפועל סבב שלישי של הרחבה כמותית בהמשך השנה במידה והמצב הכלכלי יחייב. נתוני תמ"ג חיוביים עשויים להסיר אפשרות זאת מהפרק ולהביא גם לעלייה בציפיות הריבית. רק שינוי שכזה עשוי להושיע את הדולר. הבנק אמנם אינו צפוי לשנות את הריבית או להודיע על שינויים במדיניות הכמותית, ואולם אם הבנק יציין כי המשך יישום המדיניות הכמותית תלוי בקצב ההתאוששות הכלכלית, הרי שהדבר עשוי להעצים את התגובה החיובית של השוק לנתוני התמ"ג.

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: