מנכל ביונדווקס לאור נגיף האבולה: אנו מובילים מהפכה עולמית בתחום החיסונים

מנכ"ל חברת ביונדווקס,ד"ר רון בבקוב, מתראיין ל"ישראל בורסה", ומסביר מהו וירוס האבולה: "קשור לעופות הבר הנודדים". ההשלכות-חמורות. (6-10-2014)

עינב כהן

שפעת האבולה, מתקרבת בצעדי ענק לעולם המערבי, והרופאים מתקשים להושיע.

האם מתרגשת עלינו מגפת ענק ממין חדש?

בינתיים בבורסה האמריקאי, מניות החברות, הקשורות לחיסוני שפעת-מזנקות.

גם לארצנו הקטנה יש נציגה מכובדת התחום-חברת ביונדווקס, שנסחרת בשווי של 34 מיליון ש"ח בבורסה הישראלית ומתכוונת בקרוב לבצע רישום כפול גם בבורסה האמריקאית.

מנכ"ל החברה,ד"ר רון בבקוב, התראיין ל"ישראל בורסה" וסיפר על שפעת האבולה, החיסונים נגד שפעת ולמה החברה שלו עשויה להיות הדבר הבא בתחום.

כתבה שאינה מומלצת להיפוכונדרים.

"התמותה עשויה להגיע למימדים הרי אסון של עשרות מיליונים"

ד"ר רון בבקוב ,מגפת האבולה תופסת כותרות. כיצד אתם יכולים לפתח חיסון נגד כל סוגי השפעת עוד בטרם התגלו?

"החיסון האוניברסאלי שמפתחת ביונדווקס מבוסס על אזורים קבועים ומשותפים לכל זני השפעת באשר הם. במילים אחרות, החיסון שלנו, שהומצא ונחקר במכון ויצמן ע"י פרופ` רות ארנון ונבדק בניסויים קליניים בבני אדם ע"י חברת ביונדווקס, הוא בבחינת המכנה המשותף של זני השפעת.
 
וירוס השפעת הוא פרזיט הזקוק להיכנס לתאים שלנו ,בעיקר תאי הרירית של כלי הנשימה, ולהשתמש במנגנונים התוך תאיים שלנו כדי לשכפל את עצמו, להתרבות ולגרום למחלה. למרות שהוירוס משתנה, יש בו אזורים שנשמרים קבועים. למשל, על מנת להיכנס לתאים ולהשתלט על המנגנונים שלהם לתועלתו, הווירוס צריך "מפתחות" שיתאימו לקולטנים על התאים האנושיים. מאחר וקולטנים אילו אינם משתנים, כך גם על ה"מפתחות" של הווירוס להישאר קבועים ושמורים כדי לאפשר תפקוד תקין של הווירוס בתא האנושי.
 
החיסון שלנו מאמן את מערכת החיסון האנושית לתקוף ולהשמיד את אותם "המפתחות" של וירוס השפעת. מכאן היעילות של החיסון האוניברסאלי שלנו לשפעת גם כנגד זני שפעת עתידיים".
 
מדוע פורצת שפעת כמו האבולה? מאיפה היא מגיעה?
 
"המאגר של וירוס השפעת הוא בעופות הבר הנודדים. עופות אילו נודדים על פני מרחקים אדירים על פני כדור הארץ בזמנים קבועים ומפזרים בדרכם את וירוס השפעת, ומכאן העונתיות של מחלת השפעת. בנוסף, הווירוס שורד טוב יותר במזג אוויר קריר ולח ולכן אנחנו עדים לתחלואה גבוהה יותר בשפעת דווקא בחורף.
 
וירוסי שפעת מסויימים "מאמצים" מינים של בעלי חיים, כגון עופות משק, סוסים, כלבים, חזירים, בני אדם וכו`. כשזן שפעת מתביית על מין מסויים של בע"ח הוא נעשה ספציפי לו וגורם לתחלואה רק באותו המין.

לעיתים, בעיקבות מוטציות אקראיות וסמיכות בין מינים שונים של בעלי חיים, קורה שוירוס שפעת מסויים עובר למין אחר של בעל חיים ומתחילה מגפה או פנדמיה. כולנו זוכרים את שפעת החזירים משנת 2009, כאשר זן שהיה נפוץ בחזירים החל להדביק בני אדם. ארגוני הבריאות הבינלאומיים מאוד מודאגים מזנים מסויימים של שפעת עופות משק , שהראו יכולת להדביק בני אדם ולגרום לתמות של 30% ו- 50% בהתאמה.

החשש הגדול הוא שאחד מהזנים האלה עלול לגרום למגפה עולמית בקרב בני אדם אחרי שהוא יעבור עוד מוטציה אחת שתאפשר לו הדבקה מאדם לאדם".

מה ההבדל בין וירוס האבולה לוירוס העופות הידוע לשמצה?
 
התמותה מוירוס האבולה ומוירוס שפעת העופות היא זהה. עם זאת, וירוס האבולה מופץ דרך נוזלי גוף והפרשות ולכן דרוש מגע ישיר איתם כדי להידבק במחלה. וירוס השפעת מופץ באוויר באמצעות שיעול או עיטוש בנוסף למגע ,ידיים מלוכלכות וכו`, ולכן השפעת מדבקת הרבה יותר וזאת מעבר לעובדה שעופות הבר מפיצים את הוירוס במהלך נדידתם".
 
האם התמותה ממחלות השפעת צפויה להחמיר בשנים הקרובות?

"אם וירוס שפעת העופות יעבור את המוטציה שתהפוך אותו למדבק מאדם לאדם, התמותה תגיע למימדים הרי אסון, של עשרות מיליוני בני אדם ואפילו יותר, לפי תחזיות ארגון הבריאות העולמי.

באשר לשפעת העונתית, שיעור ההדבקה של המחלה עומד על 5%-15% בשנה, והתמותה עשוייה להגיע לכחצי מילון בני אדם בשנה ברחבי העולם. אוכלוסיית הסיכון היא בעיקר קשישים ותינוקות. בעולם המערבי אחוז הקשישים עולה בהתמדה, ולכן גם שיעור התחלואה בשפעת העונתית והסיבוכים ממנה צפוי לעלות".

חיסונים נגד שפעת-לא תמיד עובד
 
רבים מזלזלים בחיסון השפעת העונתי שניתן בארץ. מה אתה יכול לומר על כך?האם חשוב להתחסן?
 
קיימת בעיה קונספטואלית עם חיסוניי השפעת הקיימים. מאחר ווירוס השפעת אינו יציב גנטית ועובר שינויים ומוטציות אקראיות שאינן ניתנות לחיזוי, לא ניתן, בטכנולוגיה הקיימת, להכין חיסון שפעת כנגד זנים עתידיים. ואכן, החיסונים הקיימים מכילים זני שפעת שהופיעו בעבר בתקווה שאילו יהיו דומים לזנים החדשים והתגובה החיסונית הנוצרת כנגד זני השפעת הכלולים בחיסון תכסה גם את זני השפעת החדשים ולא ידועים.
 
הדבר לא תמיד עובד, ובהרבה מקרים יש חוסר התאמה בין הזנים שבחיסון לזנים שגורמים לתחלואה באותו החורף. יעילות החיסונים הקיימים מוערכת בכ- 60% בכלל האוכלוסייה ובפחות מ- 30% בקרב הקשישים ,גם בגלל שמערכת החיסון שלהם לא מספיק טובה.
 
באשר להמלצה אם להתחסן או לא, כמובן שהדבר אינו בסמכותי, ואני מציע לנהוג לפי הוראות והמלצות משרד הבריאות וקופות החולים בעניין".
 
מדוע צריך לחסן מידי שנה ולא אחת לכמה שנים?
 
"ארגון הבריאות העולמי קובע את הרכב החיסון עבור חצי הכדור הצפוני והדרומי מידי שנה. החיסון מורכב משלושה זני שפעת ,היום יש כבר חיסונים שכוללים ארבעה זנים, שהופיעו בשנים קודמות ושעל פי התחזיות ,או ניחוש מושכל,של מומחי הארגון, יהיו דומים לזן או זני השפעת החדשים שיופיעו בחורף הקרוב. הרכב החיסון משתנה משנה לשנה בניסיון להתאימו לזנים החדשים של השפעת המופיעים חדשות לבקרים. מכאן הצורך להכין חיסונים חדשים בכל שנה ולחסן את האוכלוסייה כל שנה". 

"הרישום בבורסה האמריקאית יזרז את תהליך המסחור"
 
אתם עומדים לעשות רישום גם בבורסה האמריקאית. לאיזה צורך?
 
"המוצר שלנו, חיסון שפעת אוניברסאלי, הוא מוצר גלובלי אשר יתן מענה לכלל האוכלוסייה ברחבי העולם. ההליכה שלנו לשוק האמריקאי בשלב זה, אחרי ארבעה ניסויים קליניים מוצלחים, נועדה לקרב אותנו "למרכז העניינים" הפיננסי והרגולטורי לקראת השלבים הסופיים של הפיתוח הקליני של החיסון. שוק ההון האמריקאי, מעבר להיותו גדול יותר, הינו מקצועי ביותר ומשופע באנליסטים בעלי מומחיות בביוטק. בכוונתנו לעשות מאמצים רבים להגיע לאותם אנליסטים מומחים ולהציג בפניהם את הטכנולוגיה וההתקדמות בפיתוח הקליני שלנו".
 
למרות האטרקטיביות של ביונדווקס כביכול, מדוע אתם לא מוצאים שותף רציני או הסכם מסחור גדול כמו שחברות דומות לכם משיגים?

"ביונדווקס מובילה מהפכה בתחום חיסוני השפעת. ישנן מעט יצרניות חיסוני שפעת בעולם כגוןSanofi, Novartis, GSK  ולא יהיה טרויאלי לגרום להן להחליף טכנולגיה קיימת בחדשה. הצטברות התוצאות הטובות מהניסויים הקליניים שערכנו, והעבודה שלנו מול גורמים בינלאומיים, מקרבת אותנו למציאת שותף רציני וחתימה על הסכם מסחור. אני משוכנע שהרישום של החברה בבורסה האמריקאית יזרז את תהליך המסחור".
 
למרות שהמדען הראשי מזרים לכם כספים, אין שום סיכוי שתסיימו בעצמכם את הניסויים ואין לכם גם כרגע כסף נזיל, וכעת כשקשה לגייס לחברות ביו בשוק ההון, מה אתם מתכוונים לעשות?
 
"לחברה אין קשיי נזילות. אנחנו סבורים שהרישום בבורסה האמריקאית והמשך העבודה המאומצת יובילו לחשיפה משמעותית של הפוטנציאל שבחיסון שפיתחנו למשקיעים רבים וגדולים, ויעלו באופן משמעותי את הסיכוי לשלנו למצוא את המימון ואו שותף אסטרטגי לביצוע השלבים הסופיים של הפיתוח הקליני ולהתחלת שיווק החיסון האוניברסאלי לשפעת שפיתחנו ברחבי העולם".

מזה זמן רב אתם נסחרים בשוק ההון עם חלום גדול,אבל התוצאות למשקיעים-חלשות. הנייר בשפל של 5 שנים ולא מעורר שום התלהבות בבורסה הישראלית. מה תאמר למשקיע שמתעניין בכם?
 
"אני חושב שאין קורלציה בין מחיר המניה לפוטנציאל החברה, כפי שעולה מתוצאות הניסויים הקליניים ואחרים שפרסמנו בשנים האחרונות. אנחנו מובילים מהפכה בתחום החיסונים, ולקח זמן לבסס את החדשנות שאנחנו מביאים לעולם. השקעות בביוטק דורשות מומחיות ואורך רוח, משום שמדובר על פי רוב בשינוי סידרי בראשית.
 
החברה יציבה ויש לה דרך ברורה להביא את החיסון האוניברסאלי לשווקי העולם בתקופה הנראית לעין.

מדובר בטכנולוגיה בשלה שמקורה במחקר רב שנים במכון ויצמן ע"י פרופ` רות ארנון, מפתחת הקופקסון ונשיאת האקדמיה הישראלית למדעים, מדענית מהשורה הראשונה בעולם. החיסון, נבדק ונמצא בטוח ויעיל בארבעה ניסויים קליניים מוצלחים באנשים צעירים, מבוגרים יותר ואפילו קשישים. הבשלות הטכנולוגית מחד והניהול המקצועי של החברה מאידך, יחד עם הפוטנציאל הגלובלי של החיסון האוניברסאלי, עשויים לדעתי לעורר עניין רב בחברה".
 
מה טומנת בחובה לחברה השנה העברית החדשה?
 
"דווקא בשנה עברית החדשה זו פנינו מועדות לחו"ל. אנחנו מתכננים ניסוי קליני באירופה במסגרת ובמימון קונסורציום אירופאי, וכן נרשום את החברה בבורסה האמריקאית, כך שנוכל לעלות על הראדאר של משקיעים בינלאומיים ולקרב את החברה לקו הגמר – התחלת שיווק חיסון השפעת האוניברסאלי בעולם".
 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: