זרקור על הדולר האוסטרלי: האם המטאור של שוק המטבעות ב-2010 על סף התרסקות?

האם המטבע האוסטרלי על סף מהפך? (30-11-2010)
זרקור על הדולר האוסטרלי: האם המטאור של שוק המטבעות ב-2010 על סף התרסקות? 
מאת מחלקת המחקר של FXCM ישראל, מבתי המסחר המובילים בעולם למט"ח, סחורות ומדדים
ההרעה המשמעותית בסנטימנט בשווקים מציבה את הדולר האוסטרלי בסיכון גבוה במיוחד. המטבע האוסטרלי, שהיה המטבע החזק בשוק במחצית השנייה של 2010 והעפיל באחרונה לשיא כל הזמנים אל מול האירו והדולר, מגלה בשבוע האחרון סימני שבירה משמעותיים.
שנאת הסיכון בשווקים גואה ובשוקי ההון ממשיך להתגלגל כדור השלג המאיים על השוק השורי. הלחצים בגוש האירו הולכים ומצטברים. למרות ההסכם עם אירלנד, החשש מפני התפשטות של משבר החובות במדינות האיחוד רק הולך וצובר תאוצה. לא רק באירלנד המצב שברירי. לאחרונה התפרסם מאמר בבלומברג אשר מזהיר מפני שילוש במספרם של עיקולי הבתים בספרד בשנה הבאה לנוכח יישומם של תקנות בנקאות חדשות. הכרזות המלחמה בין שתי הקוריאות והחשש מפני התלקחות מחודשת בין שתי היריבות גם כן מוסיפים שמן למדורה.
בתנאים שכאלה של חשש ואי-ודאות המשקיעים נסים מהמטבעות בעלי התשואה הגבוהה ומוצאים מפלט במטבעות הנחשבים בטוחים יותר כדוגמת הדולר, הין והפרנק.
מי שמצוי בסכנת הקריסה הגדולה ביותר המטבע האוסטרלי, הידוע בכינויו "האוזי". המטבע האוסטרלי נושא את התשואה הגבוהה ביותר מקרב מטבעות ה-G11 (4.75%), ומעצם כך הוא גם המטבע הרגיש ביותר למגמות הסיכון. למרות חוזקה של הכלכלה האוסטרלית, בתנאים של שנאת סיכון המשקיעים מעדיפים להתרחק מהמטבע האוסטרלי.
אולם לא רק מגמות הסיכון מאיימות על המטבע. לאור האינפלציה הדוהרת בסין, הממשל מתכוון לבצע בתקופה הקרובה שורה של צעדים אגרסיביים לריסון השתוללות המחירים. החשש בקרב המשקיעים הוא כי צעדים אלה יביאו להאטה בקצב הצמיחה של הכלכלה הסינית ולהפחת בביקושים העולמיים לסחורות וחומרי גלם. מעצם היותה כלכלה המתבססת על ייצוא סחורות, התרחיש הזה בהחלט מכביד על הדולר האוסטרלי.
זאת ועוד, נגיד הבנק המרכזי של אוסטרליה גלן סטיבנס הפתיע את השווקים בפזרו הצהרות יוניות להפליא בדברים שנשא למול הפרלמנט באוסטרליה. סטיבנס אמר כי שער הריבית הנוכחי של הדולר האוסטרלי "הולם" את מצבה הנוכחי של כלכלת אוסטרליה, ובכך רמז כי תמו לפי שעה העלאות הריבית. כמו כן, סטיבנס הוסיף ואמר כי לנוכח הצפי להאטה בסחר הבינלאומי בשנה הקרובה, הוא צופה ירידה של ממש במחירי הסחורות. אין ספק כי מדובר בשינוי משמעותי מנימת דבריו של הנגיד האוסטרלי אשר היה בעבר הסמן הימני בקרב נגידי הבנקים המרכזיים במדינות המפותחות. דומני כי הדבר מבהיר עד כמה קרובה כלכלת אוסטרליה להאטה כלכלית של ממש.
הזווית הטכנית: תבניות ראש וכתפיים בצמדי הדולר האוסטרלי מרמזים על פסגה משמעותית
גם התמונה הטכנית של הדולר האוסטרלי אל מול מספר צמדים אינה מבשרת טובות. נתמקד ב-AUDUSD וב-AUDCAD, המרמזים על היפוך משמעותי.
ה-AUDCAD משלב בין שניים ממטבעות הסחורות הראשיים בשוק והוא רגיש מאוד לתנודות בשוק הסחורות. לאחר מסע טיפוס מרשים שהחל ב-8.6 ב-0.8570 והעפיל עד לשיא של 7 שנים ב-5.11. אולם בגבהים אלה החל הצמד להתוות תבנית היפוך הנקראת ראש וכתפיים. הכתף השמאלית והימנית של התבנית ניצבים ב-1.0100, וקו הצווארון ב-0.99. בשבוע שעבר שבר הצמד את קו הצווארון ובכך אישש את התבנית ואת הפסגה. כעת התיקון מתרחב והיעד הנגזר מתוך התבנית ממוקם ב-0.96, שם גם ניצבת רמת פיבונאצ`י 31.8% של כל העלייה ורמת ציר אופקית.
מעניין לציין כי ה-AUDUSD מציג תבנית כמעט זהה. במקרה זה הכתפיים ניצבות ברמת 0.9950, ואילו הראש הוא שיא כל הזמנים ב-1.0170 שנקבע ב-5.11. אמש נעל הצמד מתחת לקו הצווארון ב-0.9650 והלחץ הדובי על הצמד הולך וגובר. התעצמותו של הדולר אל מול כל המטבעות רק מחזקת את התרחיש הדובי של הצמד. תבנית זו עשויה ללמד על התרחבות התיקון של הצמד, ויעדים אפשריים למהלך שכזה בין 0.92 ל-0.90.

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: