כלכלת המשפחה: חג הפסח והמכות לתקציב הבית

גיל אורלי, מנכ"ל יבולים,מכין את גולשי "ישראל בורסה" לחג. שישאר כסף לבשר למנגל ב"עצמאות... (4-4-2011)
חג הפסח הוא חג שבו גובה ההוצאות הממוצע למשפחה עולה בעוד ההכנסה קטנה עקב חופשים. בתקופה זו שבה הריבית עולה והאוברדרפט מתייקר חשוב להכיר את הטעויות הכלכליות הנפוצות שמוציאות את כלכלת המשפחה מאיזון.
1. עושים שיפוצים
לקראת חג הפסח רבים מחליטים לשפץ את הבית, לרענן את צבע הקירות או להחליף את המטבח. פעמים רבות התקציב הנדרש לשיפוץ וצביעה גבוה בסופו של דבר מזה המתוכנן, ועלויות ההובלה וההרכבה של הריהוט והמטבח עשויים לצרוך מאות שקלים נוספים מכלכלת משפחה ממוצעת, ועל כן חשוב לשפץ או לקנות בסכום הקטן ב-15% מהסכום שאותו אתם מעוניינים להוציא בכדי למנוע חריגות אפשריות.
2. מתפתים למבצעי ריהוט
המבצעים הרבים המוצעים לקראת חג הפסח גורמים לרבים להתפתות ולהחליף את שולחן האוכל, הסלון, המיטה וכן הלאה. במבצעים אלו מוצעת בדרך כלל פריסה לתשלומים, שעשויה להראות אטרקטיבית ממבט ראשון, אך למעשה היא מסוכנת. בעקבות העלאת הריבית, הריביות על האוברדרפט ועל הלוואות גדלו גם הן. כתוצאה מכך, כניסה למינוס בחשבון עקב חיובי אשראי עשויה לעלות לנו הרבה יותר מבעבר ולהכניס אותנו למצב של סחרור הלוואות.
3. הזדמנות יקרה לנקות תריסים
על אף שאחד הסעיפים בניהול
כלכלת משפחה עליו נוטים לוותר הוא תקציב העוזרת, לקראת הפסח כולם במרדף אחר עוזרת ובהצטיידות בצי של חומרי ניקוי שיבטיחו לנו בית נקי למשעי. העלות הממוצעת של הניקיון לפסח מגיעה לכדי 400 ₪, וכאשר היא מתווספת להוצאות אחרות הנעשות בתקופה זו היא עשויה להפר את האיזון התקציבי. כדאי לקחת עוזרת רק אם התקציב מאפשר זאת. במידה ולא, כדאי לגייס לניקיון את בני המשפחה או את היכולת להתעלם מקצת אבק על התריסים.
4. יש תלושים, אז ממלאים עגלות  
משפחה ממוצעת מכפילה את הוצאות על מזון לקראת הפסח פי 1.5-2. האירוח של אנשים רבים בבית, הצורך בקניית מוצרים כשרים לפסח והחשש שנגווע ברעב גורמים למשפחה להעמיס עגלות ולהפרד ממאות שקלים בקופת הסופרמרקט. גם הקניה בתלושי שי גורמת לנו לבזבז יותר שכן עלות התלושים אינה חלק מתקציב כלכלת המשפחה, ועל כן אנו מוסיפים לה סכום נכבד נוסף. בכדי להתנהל נכון ולהמנע מזריקת חבילות של מצות לאחר הפסח, מומלץ לקנות רק את מה שצריך ולעשות השלמות בחול המועד בעת הצורך.
5. מארחים או מתארחים
לקראת הפסח כמעט ואין כלכלת משפחה שלא חווה מכה. יש את המארחים שמוציאים סכומי עתק על מנת לקנות מזון לכמויות, לבשל ולשלם על עלויות המים לאחר שטיפת הכלים. מנגד נמצאים המתארחים שמכתתים את רגליהם בחיפוש אחר מתנה שלא תבייש, ומן הצד השלישי את אלו שבורחים לבית מלון או לחו"ל בכדי לחגוג את הסדר. בכדי לחסוך עלויות למארחים ולמתארחים מומלץ לחלק את הכנת המנות לליל הסדר בין המסובין. אם אתם מתכננים לנסוע לחגוג את ליל הסדר במלון, בררו לגבי דילים מקדימים או רגע אחרון שיכולים להעניק הנחה של מאות שקלים.
6. בגדי חג
הילדים גדלים וכלום לא עולה עליהם, דודה שושנה זוכרת את כל מה שלבשתי לחגים שעברו, אין לי מה ללבוש ועוד שורה של תירוצים מצעידים את בני המשפחה אל חנויות הבגדים וגורמים להם להפרד מכ-300 ₪ נוספים בממוצע. בתקופה זו שבה מתחלפת קולקציה המחירים נמצאים בשיא, ועל כן אם ביכולתכם להסתדר עם מה שיש בבית עשו זאת, ואם לא חפשו בגדים בסיילים של העונה שחלפה.
7. אפיקומן במחיר מציאה
התיישבנו אל שולחן הסדר, לאחר שהוצאנו על סעיפים שונים סכומים נאים, אך כאן לא מסתיימת הסאגה. מציאת האפיקומן מלווה בדרך כלל בבקשה למתנה נאה או לכסף, שגם הם יוצאים כמובן מהתקציב המשפחתי. בכדי למנוע הוצאות מיותרות, הגדירו את סכום ההשקעה למוצא המתנה מראש ואל תתפתו להוציא יותר רק בשל ה"לא נעים".
8. מעבודה לחופשה ללא תשלום
אם עד כה דיברנו על מכות לכלכלת המשפחה הנובעות מהגדלת סעיף ההוצאות, ברי שבפסח אנו חווים את הבעיה גם מהכיוון השני של הקטנת ההכנסות. מכיוון שבחג זה יש חופשה של כ-3 שבועות מבתי הספר, ההורים נאלצים לקחת ימי חופש ולהקטין את כמות הכסף הנכנס בסוף החודש. מצב זה יכול להוות את המדרון לכניסה לאוברדרפט יקר, ועל כן כדאי להערך מראש לירידה בכמות ההכנסות ולתכנן את התקציב לפי ההכנסות המשוערות.
9. נופש פסח
מכיוון שהילדים בבית, מזג האוויר נעים ויש חופשה ארוכה, הורים רבים מנצלים את פרק הזמן לחופשה בארץ או בחו"ל. עקב עליית מחירי הדלק והנפט, מחירי הטיסות התייקרו והשנה יהיה יקר יותר לטוס לאילת או לחו"ל. בנוסף, העלויות של החופשה הכוללות לא רק את המלון אלא גם בילויים מזון וכדומה, מתווספות אף הן לנטל ההוצאות ועשויות לגרום למשפחה לשלם עבור הטיול חודשים רבים לאחר שהסתיים. אחד מכללי ניהול כלכלת משפחה הוא לחסוך בנפרד כסף לחופשה בכדי  לא לפגום ביכולת הכלכלית של המשפחה לאורך זמן.
רון.
10. נוסעים
התרוצצנו בין החנויות בכדי לבחור סלון חדש, רצנו לשני סופרים שונים בכדי לנצל את התלושים, הלכנו לחפש מתנה למארחת ולקנות בגדים, טיילנו עם הילדים כדי להעסיק אותם ובדרך בזבזנו לא מעט דלק. עליית מחירי הדלק מתווספת גם היא להוצאות הרבות שנכונות לנו בפסח. חשוב לתכנן נכון את הנסיעות ולהעדיף במידת הצורך שימוש באמצעי תחבורה אלטרנטיביים.
בכל שנה אנו נתקלים בכל אחד מעשרת הסעיפים הללו. בכדי לעבור את הפסח ללא כניסה לחובות או פגיעה בכלכלת המשפחה, עלינו לזכור להתכונן מראש לחג ולהשלכותיו הכלכליות ולנסות לצמצם ככל האפשר את ההוצאות היוצאות ישירות מתוך התקציב. אם אין ביכולתנו לחסוך ייעודית למטרה זו, עלינו לקצץ בעלויות ולהתגבר על ה"לא נעים" בכדי לשמור על החירות הכלכלית שלנו.
שיהיה לכם פסח שמח!
אודות הכותב:
גיל אורלי, הינו מטביע המונח כלכלה פרטית ומשפחתית ומי שהביא לארץ את תחום ניהול ההון האישי וכלכלת המשפחה. גיל הינו מנכ"ל יבולים (מקבוצת מבטח-סימון), המתמחה בייעוץ ואימון לכלכלת משפחה, ראש בית הספר הארצי ללכלכלת המשפחה ועסקים בקריה האקדמית אונו וראש תחום ניהול ההון האישי בארגון המאמנים איק"א.

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: