כצפוי: ריבית בנק ישראל לחודש יולי 2011 תישאר ללא שינוי ברמה של 3.25%

חטיבת המחקר חוזה העלאה הדרגתית של ריבית בנק ישראל לכ-4.1% בהמשך. (28-6-2011)

בנק ישראל החליט הערב, כי הריבית לחודש יולי 2011 תישאר ללא שינוי ברמה של 3.25%.

הערכת חטיבת המחקר של בנק ישראל היא כי האינפלציה במהלך 2011 תהיה מעל הגבול העליון של היעד, ותרד לתוך תחום היעד ברביע הראשון של 2012. חטיבת המחקר חוזה העלאה הדרגתית של ריבית בנק ישראל לכ-4.1% בעוד שנה (ממוצע ברביע השני 2012). מאזן הסיכונים: הגורמים העיקריים שיש בהם כדי להשפיע על התחזית לגבי הפעילות הריאלית והאינפלציה בישראל הם התרחשויות בכלכלה העולמית, בפרט החמרה אפשרית של משבר החוב באירופה, הסיכונים הגיאו-פוליטיים ומחירי הסחורות והנפט.

אינדיקטורים שנוספו החודש מצביעים על המשך הצמיחה של הפעילות הכלכלית גם ברביע השני של השנה, אמנם בקצב מתון יותר מאשר ברביע הראשון. המדד המשולב לחודש מאי עלה ב-0.3%,  והרמה הממוצעת של השינויים בו בשלושת החודשים האחרונים (0.25%) נמוכה מרמתם הממוצעת בשנה ומחצית השנה שקדמו להם (0.5%); נתונים חלקיים לרביע השני (אפריל – מאי) מצביעים על ירידה של היצוא התעשייתי ברביע השני ב-1.5 אחוזים לעומת הרביע הראשון, במקביל לירידת היקפו של הסחר העולמי בחודש אפריל. יחד עם זאת, מספר אינדיקטורים מראים על המשך הצמיחה: האומדן השני לנתוני החשבונאות הלאומית לרביע הראשון מצביע על תמונה דומה לזו שהתקבלה באומדן הראשון – צמיחה של התמ"ג והתוצר העסקי ב-4.8% ו-5.5%, במונחים שנתיים, בהתאמה; בתחילת החודש עדכן בנק ישראל את תחזית הצמיחה לשנת 2011 כלפי מעלה, לרמה של 5.2% (לעומת 4.5% בתחזית הקודמת); סקר המגמות של הלמ"ס משקף ציפיות אופטימיות לגבי פעילותם של ענפי המשק בחודשים הקרובים. כנגד זאת, מדדי אמון הצרכנים ירדו מעט החודש, אך רמתם עדיין גבוהה - ביטוי לאופטימיות לגבי הפעילות.

יחד עם זאת, רוב נתוני המקרו שהתפרסמו החודש המשיכו להצביע על האטה בקצב ההתאוששות של הכלכלה העולמית. עיקר החולשה מתרכזת בארה"ב, באירופה (ללא גרמניה) ובמספר משקים במזרח אסיה. כתוצאה מכך עדכנו בתי השקעות את תחזיותיהם לגבי הצמיחה של משקים בעולם כלפי מטה. יחד עם זאת מדגישים ב-OECD וב-IMF  כי לחולשה של העת האחרונה אופי זמני, והתרחיש המרכזי שמוסדות אלו צופים למחצית השנייה של השנה הוא האצה קלה של הצמיחה. משבר החוב באירופה  החמיר, בעיקר על רקע המשבר ביוון. ואולם המוסדות הבין-לאומיים אישרו, לפני ימים אחדים, את תוכנית ההתאמה שמציעה ממשלת יוון, ובכך נסללה הדרך לסיוע נוסף למדינה זו. אף על פי כן, הסיכון למשבר חוב בנקאי באירופה התגבר משמעותית. מחירי הסחורות ממשיכים להתייצב ואף לרדת, ואף על פי כן נתוני האינפלציה בכמה משקים חשובים ממשיכים להפתיע כלפי מעלה, ומציבים אתגר משמעותי בפני בנקים מרכזיים: אלה צריכים להתמודד עם החולשה בפעילות הריאלית מחד גיסא ועם עליית האינפלציה מאידך. על רקע מצב הפעילות הריאלית והאינפלציה, ההערכות הרווחות הן שבנקים מרכזיים בעולם ימשיכו להעלות את הריבית, אך קצב ההעלאות, ככל הנראה, ימותן.

 
 
 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: