החזר מס לסוף שנת 2010-כיצד עושים זאת נכון

רועי בוסי,דוקטורנט למתמטיקה באוניברסיטת בר אילן מסביר כיצד מרוויחים את החזר המס לקראת סוף שנה. (5-12-2010)

אוטוטו נגמרת שנת 2010 ועל ידי מספר בדיקות ופעולות פשוטות אפשר לחסוך ולקבל החזרים ממס הכנסה בסך של מאות ואלפי שקלים.

אתחיל בזה שהחזרי מס הם למעשה כספים אותם גבה ממך מס הכנסה, אך מסיבות שונות מגיע לך לקבל אותם בחזרה. בדרך כלל המס נגבה על ידי הבנק או בית ההשקעות אוטומטית לאחר ביצוע עסקה ריווחית בשוק ההון ומועבר על ידם למס הכנסה.
אדגיש שהמס על רווחים מניירות ערך מבוסס על עיקרון המימוש. כלומר המס ישולם רק בזמן מכירה ברווח. בישראל, הבנקים ובתי השקעות מנכים מס בשיעור של  20% על הרווח ממכירה של ניירות ערך ברווח, ודואגים להעביר אותו למס הכנסה. אולם, אם מוקדם יותר באותה השנה הסוחר מכר ניירות ערך אחרים בהפסד, הבנק מקזז אוטומטית את ההפסד ממכירת ניירות הערך בזמן המוקדם היותר מהרווח ממכירת ניירות הערך המאוחרים, ומנכה לו מס רק על הרווח בניכוי ההפסד.


לדוגמה, אם בחודש פברואר בשנת 2010 המשקיע מכר ניירות ערך בהפסד של 50 אלף שקל, כמובן שהוא לא שילם מס בזמן המכירה. כאשר מגיע חודש מאי ואותו סוחר ימכור ניירות ערך אחרים ברווח של 100 אלף שקל - הבנק ינכה לו מס של 20% רק על ההפרש בין הסכומים, סך הכל 50 אלף שקל. סך הכל הוא ישלם למס הכנסה 10 אלף שקל.
אולם, כאשר סדר האירועים הפוך והסוחר ימכור בחודש פברואר ניירות ערך ברווח של 100 אלף שקל, ובחודש מאי אותו סוחר ימכור ניירות ערך בהפסד של 50 אלף שקל? רוב הציבור טועה וחושב שגם במקרה זה הבנק או בית ההשקעות צריך לבצע קיזוז בין הרווח להפסד. זאת אומרת שבחודש פברואר הסוחר שילם מס בגובה 20 אלף שקל ובחודש מאי מכר בהפסד ני"ע בהפסד של 50 אלף שקל וסך כל הרווח שלו הוא רק 50 אלף שקל ולא 100 אלף שקל ועליו לשלם למס הכנסה סך הכל 10 אלף שקל בשקלול שתי המכירות ולכן עליו לקבל החזר מס אוטומטית.
במקרה זה, הבנק ובית ההשקעות לא מבצעים החזר מס בפועל לחשבון של הסוחר אלא רושמים לו מגן מס לעסקאות עתידיות. במידה והסוחר אכן ירוויח לא יקוזז לו מס עד שירוויח חזרה שוב סכום של 50 אלף שקל. לסיכום המקרה: נכון להיום החזר מס בפועל לא מתבצע מפני שהוראות מס הכנסה מאפשרות רק קיזוז כאשר ההפסד קודם לרווח, ולא ההפך.


בדוגמה שראינו הסוחר יבקש ויקבל מהמוסד דרכו הוא סוחר אישור למס הכנסה שניכו לו מס במקור על רווח של 100 אלף שקל ממכירת ניירות ערך בפברואר, ושיש לו יתרת הפסדים להעברה של 50 אלף שקל ממכירת ניירות ערך במאי.
את האישור הזה ניתן לנצל רק אם מגישים דו"ח למס הכנסה. מי שלא יגיש דו"ח למס הכנסה ממש מפסיד את הכסף ומשלם מס על רווח של 100 אלף שקל, במקום על 50 אלף שקל. נזכיר שההפרש בין הסכומים לתשלום למס הכנסה הוא 10 אלף שקל נטו שמגיעים לסוחר!!!


פתרון אפשרי נוסף הוא שאותו סוחר ימכור ניירות ערך אחרים שברשותו שנמצאים ברווח לפני סוף שנת המס, כדי שיוכל לקזז את ההפסדים מהרווח ממכירת ניירות ערך אלה ולהשתמש במגן מס שנוצר לו. כמובן שאם אותו סוחר מעוניין להמשיך ולהחזיק באותו ניר עדיף שימכור את הניר, ישתמש במגן מס על הרווח שלו ויקנה שוב באותו שער במרווח של דקות ספורות.


המלצה: במידה ואתם בהפסדים, אל תשנו את גישתכם למסחר בשוק ההון ואל תתפתו להשקיע לקראת סוף שנה בהשקעות ספקולטיביות כדי לנסות לקבל את הסכום המקורי שהפסדתם ולנצל את מגן המס שנצבר. למרות שזה מאד מפתה, זה עלול לעלות לכם ביוקר...


לסיכום: מומלץ לכל סוחר לברר ולבדוק מה מצב חשבונותיו מבחינת רווח והפסד שהצטברו כל השנה ולבצע את הפעולה שמתאימה לו ביותר ולדאוג לקבל את הכסף שמגיע לו בצורה הטובה ביותר.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 

 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: