מדינה של טווח קצר- בישראל בוחרים קופות גמל לפי ביצועי עבר למרות שההשקעה הנה לטווח הארוך

מחקר חדש בבנק ישראל חושף כיצד אנו בוחרים את קופות הגמל שלנו. (8-8-2011)
 

קופות גמל מהוות חלק חשוב משוק החיסכון הפנסיוני בישראל. הרפורמות האחרונות בתחום הגמל הגבירו את התחרות בענף והקלו על מעבר של חוסכים בין קופות גמל וביניהן לבין אפיקי חיסכון פנסיוני אלטרנטיביים. מחקר שנערך בבנק ישראל בחן את הקשר הדו-כיווני בין הצבירות של חוסכים בקופות הגמל לבין התשואות של קופות הגמל.

במחקרים שונים בעולם התקבלו מגוון תוצאות בנוגע להשפעה של התשואות בקרנות נאמנות על הצבירות בהן ובנוגע להשפעה של הצבירות בקרנות הנאמנות על תשואותיהן. מחקרים מעטים יותר בחנו סוגיה זו גם בקרנות חיסכון פנסיוני. לעומת-זאת, קופות גמל הנן מכשיר חיסכון ייחודי לשוק הישראלי וככזה הוא כמעט ולא נחקר. במחקרים המעטים שנערכו בתחום זה בישראל נמצא שקופות הגמל מציגות ביצועי חסר ביחס לשוק וכמו-כן נמצאו ראיות מסוימות להשפעה חיובית של התשואות קצרות הטווח של קופות הגמל על הצבירות בהן.

הרפורמות האחרונות בשוק הגמל בישראל לצד הפגיעה הקשה שספגו החוסכים בקופות הגמל במהלך המשבר הפיננסי הגלובלי, שהגיע לשיאו בסוף שנת 2008, העלו ביתר שאת את השאלות בדבר הצבירות של כספי החוסכים בקופות הגמל, התשואות שמשיגות קופות הגמל והקשר ביניהן וביניהן לבין הסיכון של קופות הגמל ודמי הניהול שהן גובות.

מחקר שערכו יהודה פורת ונדב שטינברג מחטיבת המחקר של בנק ישראל בודק את הקשר בין הצבירות והתשואות בקופות הגמל לתגמולים ופיצויים בישראל. לצורך המחקר נבנה פאנל של נתוני כל קופות הגמל בישראל בשנים 2003-2010 המשלב נתונים ממערכת `גמל-נט` של משרד האוצר, הפתוחה לציבור הרחב, ונתונים פרטניים ממערכת `KLGEMEL` של בנק ישראל.

הממצא העיקרי של המחקר הוא שהחוסכים בקופות הגמל נוטים להכניס (להוציא) כספים לקופת הגמל בהתאם לתשואות שהשיגה בחודשים האחרונים (ראה גרף להלן). המשמעות היא שהחלטות החיסכון של המשקיעים בקופות הגמל נשענות על התשואות קצרות הטווח של הקופות וזאת על אף שמדובר במכשיר חיסכון לטווח ארוך.

ממצא זה מחזק את החששות שעלו בעקבות הרפורמות האחרונות בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל, לפיהן היכולת לעבור בקלות יחסית בין אפיקי חיסכון שונים עלולה, לצד יתרונותיה הברורים, להוביל גם להדגשה של ביצועים קצרי טווח במקום לדגש על ביצועים ארוכי טווח. עם-זאת, ממצאים אחרים במחקר מלמדים שהמשקיעים מתחשבים בסיכון של קופת-הגמל ובדמי הניהול שהיא גובה ונוטים יותר להעביר כספים לקופות שהשיגו תשואות גבוהות על-אף שאופי נכסיהן סולידי יחסית או שהן גובות דמי ניהול נמוכים יחסית.

מאחר ותקופת המחקר מתאפיינת במשבר הפיננסי הגלובלי שהנו אירוע יוצא דופן בכלכלה הגלובלית והישראלית ככלל ובשוק הגמל בפרט, בוצעה בחינה בנפרד של שלוש תת-תקופות: התקופה שלפני המשבר הפיננסי הגלובלי, תקופת שיא המשבר והתקופה שלאחר מכן. הממצאים עבור תתי-התקופות שלפני ואחרי המשבר דומים לממצאים הכלליים ולעומת-זאת בתקופת שיא המשבר נחלש הקשר בין הצבירות בקופות-הגמל לתשואותיהן בעבר ונראה שהדבר נובע מריצה לחוף מבטחים שבאה על-חשבון רדיפת התשואות.

הנתונים הייחודיים שעמדו לרשות החוקרים אפשרו לבחון בנפרד את ההפקדות של חוסכים עצמאיים ושל חוסכים שכירים בקופות-גמל. נמצא שהפקדותיהם של חוסכים עצמאיים, שצפויות להיות מושפעות רק מהעדפות ההשקעה שלהם, תלויות באופן חיובי בתשואות קופת-הגמל בחודשים הקודמים ומההפקדות בקופת-הגמל בחודשים הקודמים וזאת בדומה לממצאים הכלליים במחקר. לעומת-זאת, הפקדותיהם של חוסכים שכירים לא הושפעו מהתשואות של קופות הגמל בחודשים הקודמים ומההפקדות בקופות-הגמל בחודשים הקודמים והדבר מעלה את ההשערה שהשקעותיהם של עובדים שכירים בקופות-גמל מושפעות משיקולים הקשורים למקום-עבודתם ולא רק להעדפות ההשקעה שלהם.

 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: