תמיד עוברים את שכבת המטרה

הגיאולוג אבנר שומרוני, מסתכל מבחוץ ומדבר על הכל- מה מצאו ב"לוויתן", האם הכצעקתה ומה השלב הבא. איפה יש פוטנציאל נוסף, מה דעתו על וועדת ששינסקי... (29-11-2010)
"תמיד עוברים את שכבת המטרה"
 
 
 
 
אוהד סקזי
29.11.10
 
היום נפל דבר בישראל.שותפויות הגז בשטח "לוויתן" מכריזות היום על מציאת סימני גז טבעי בעומק של 5,100 מטרים. ההודעה באה לאחר שלפנות בוקר חדר קידוח "לוויתן 1" את המבנה שבו כלואים.
שוק ההון יצא מגדרו בפתיחת המסחר, אך עם הזמן נרגעו מעט הרוחות והשותפויות עלו בצורה מתונה.
קשה לדעת באמת מה אומרים התגליות האלה. יש גורמים אינטרסנטים רבים בכל הסיפור הזה ששווה הרבה מאד כסף.
בחרנו לערוך ראיון עם גיאולוג גז ונפט שרואה את הדברים מבחוץ- אבנר שומרוני, שעבד בחברות הנפט הממשלתיות חנ"ה ולפידות בין השנים 2002 - 1995 . 
אומר על ההודעה היום- "מדובר בהודעת הרגעה למשקיעים שבעצם השותפויות עברו את הצד המסוכן.אך בשורה התחתונה תמיד עוברים את שכבת המטרה"
 
שומרוני: "חברת נובל הודיעה לפני תחילת הקידוח של לוויתן שסיכויי מציאת הגז הם מעל 50%. זהו סיכוי פנומנאלי כשדנים בחיפושי נפט וגז. עד לפני שנים מועטות סיכויים של 20% נחשבו גבוהים מאד. אופי השכבות, עומקן ותכולת הגז אפשרו את ההערכה הגבוהה הנ"ל. בחברות הנפט מדברים על "גילוי הידרוקרבונים ישיר" .אני מניח שזה כתוב בדו"ח ׁאליו אין לי גישה. בינתיים הם הודיעו שעברו את שכבת המטרה שבשורה התחתונה תמיד עוברים את שכבת המטרה".
 
נו, אז מה הסיפור הגדול?כולנו ידענו שזה ככה לא?
 
" הם אישרו שקיימים סלעי מאגר - חולות, וציינו שהיו סימני גז. זו הודעה מרגיעה למשקיעים שהם נמצאים בצד לא מסוכן. השלב הבא יהיה הרצת לוגים חשמליים, פענוחים ממוחשבים יאפיינו את עובי סלעי המאגר, נקבוביותם ואחוזי הגז בהם. פענוח לוגים חיובי יוליך לבצוע טסטים שיאפיינו את איכות שכבות המאגר ויכולתן להזרים גז , בצוע הטסטים יבוצע לאחר הורדת צינור דיפון שמטרתו הגנה על חור הקידוח שלא יתמוטט, ולא יעביר זורמים משכבה לשכבה".
 
כאמור, יש לאחרונה הרבה חיפושי נפט וגז בארצנו, ולפי הממצאים יש סיכוי טוב למציאת כמות גדולה בעיקר של גז בחופי הים התיכון,כמה הכמויות שמדברים עליהם באמת גדולים?
 שומרוני: " אוכל להגיד ש8 TCF גז טבעי ב"תמר" זה הרבה מאד ובטח 16 TCF שמדברים שיש ב"לוויתן" זה הרבה מאד מאד. אלו שדות גז גדולים בקנה מידה עולמי".
 
מדברים על ים המלח כפוטנציאל למציאת נפט רב. מה דעתך? וכיצד יודעים איפה לחפש ו/או האם יהיה זה נכון לנסות לחפש שוב באזורים שבהם בוצעו קידוחים בעבר ללא הצלחה,כדוגמת "חלץ"?
שומרוני: "בים המלח נמצא בעבר נפט במספר קידוחים שחברת "זרח" חוזרת אליהם היום. האזור מרוסק מבחינה גיאולוגית ולכן הסיכוי למצוא שדה גדול מאד הוא נמוך. יש לזכר שמחיר הנפט כשהקידוחים בוצעו היה בסדר גודל של 10$ לחבית. היום מחיר החבית נע סביב 80$. בחלץ עדיין מפיקים מבאר 40 (לפידות) ומחלץ 1 ועוד מספר בארות . ניתן לשפר בארות נוספות בחלץ שתפוקתן קטנה ולקדוח בארות נוספות ליד הגבולות המערביים של 3 שדות חלץ בכוכב, חלץ וברור"
 
מבחינת הקרקע,האם בארץ קשה יותר לקדוח ובאיזה עומק נמצאים מרבצי הנפט לעומת מקומות אחרים בעולם וכיצד מתבצעים מבחני ההפקה?
שומרוני: "הקדיחה נעשית בתת הקרקע כששכבות הסלע רבות ומגוונות. בלוס אנגלס מופיע נפט גולמי על פני הקרקע ב- TAR PITS ליד שדה התעופה. ים המלח נקרא גם ים האספלט בגלל נביעות נפט גולמי על פני השטח שניתן לראות בבירור בנחל חימר. חיפושים של הנפט והגז נעשה עד למגבלות הטכניות של הקדיחה וההפקה, מפני שהם נהרסים בטמפרטורות גבוהות בעומק רב.
באשר למבחני הפקה,הם מבוצעים ע"י מדידת כמויות גז או נפט המתקבלות בזרימה עצמית או שאיבה בזמנים קצובים".
 
מבין הקידוחים שישנם, כדוגמת לוויתן ,תמר,מירה ועוד. איזה לדעתך מבניהם בעל הסיכוי המרבי להפקת מצבורי טבע בכמות מסחרית והאם יש איזור נוסף שראוי למציאת כמות שכזאת?
שומרוני: "נקבל תשובה על לוויתן בתקופה הקרובה מאד ובתמר מכינים כרגע תשתית להפקת גז.
 על האזורים האחרים אין מידע קונקרטי, או בגלל סודיות או שעדיין לא בוצעו סקרים סיסמיים נאותים".
 
מה אתה חושב על עניין התמלוגים?האם צודקים הטוענים שאוצרות הטבע בישראל שייכים לכולם?
שומרוני: הייתי מושקע באופן פרטי עד לפני זמן קצר, כמו אנשים רבים אחרים, וועדת ששינסקי הבריחה אותי מענף האנרגיה של שוק ההון, כי אינני יודע כרגע מה שווי מאגרי הגז. נכנסתי לשוק ביודעי את השווי ותנאי המיסוי והתמלוגים. שינו את הכללים תוך כדי משחק. נכון שהמיסוי בארץ נמוך, אך יש לזכור שמדינת ישראל עסקה בעבר בחיפושים והחליטה להעביר את הענף לשוק הפרטי. להוציא נובל אף אחד לא עמד בתור במשרד התשתיות לקבל זיכיונות. ישראמקו שרפה סכומי עתק על כ10 קידוחים ימיים ללא תגמול. בשנות הששים בלקו קדחה בים ללא תוצאות חיוביות.
צריך להעלות את נתח המדינה במאגרי הגז באזורים בהם לא בוצעה עדיין השקעת כספים מסיבית.
כל החברות החדשות הישראליות אינן מתאימות ואין להן רקע לפעילות חיפושים בים".
 
 
 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: