הפתעה: מדד המחירים לצרכן ירד בחודש יולי 2011 ב-0.3 אחוז בניגוד לתחזיות

כלל פיננסים: "מדד אוגוסט יושפע להערכתנו בעיקר מהעלאת מחירי החשמל החל מאמצע החודש עקב שיבושי אספקת הגז ממצרים". (15-8-2011)
מדד המחירים לצרכן ירד בחודש יולי 2011 ב-0.3 אחוז, בהשוואה לחודש יוני 2011, והגיע ל-103.7 נקודות, לעומת 104.0 נקודות בחודש הקודם. מדובר בהפרש חריג  והרחק מטה מכל תחזיות האנליסטים בשוק. למעשה אף אחד לא ציפה למדד שלילי.
מדד חודש יולי ירד כאמור ב-0.3%, בהובלת ירידות חדות מהרגיל בסעיף ההלבשה וההנעלה, שאומנם יורד באופן עונתי בחודש יולי, אך לא בשיעור חד כל כך. בנוסף היו גם ירידות מחירים צפויות, כדוגמת ירידה של 3.22% במחיר הדלק והוזלה של מחיר הקוטג` (ומוצרי חלב), כתגובה למאבק הציבורי וירידת שירותי התקשורת על רקע הרפורמה בענפי הסלולר. מנגד, החל ב-1 ביולי התייקרה הנסיעה הבסיסית באוטובוס בגוש-דן בשיעור של כ-7% מ-6 שקל עד היום ל-6.40 שקל. עליות מחירים שנרשמו היו חלשות יחסית, בניהם עליות מחירי הדיור ועליות עונתיות בסעיף ההבראה והנופש על רקע חופשת הקיץ.
"כלל פיננסים": "בעקבות מדד יולי הנמוך אנו מורידים מתחזית מדד חודש אוגוסט מ-0.6% לצפי לעלייה של 0.4%. מדד אוגוסט יושפע להערכתנו בעיקר מהעלאת מחירי החשמל החל מאמצע החודש עקב שיבושי אספקת הגז ממצרים. מחירי המזון צפויים להמשיך לעלות, בשל עליית מחירי התשומות, אך בשיעור נמוך יחסית, על רקע המחאה הציבורית בנושא יוקר המחייה. מחירי הירקות והפירות צפויים לעלות ומחירי ההלבשה וההנעלה להמשיך לרדת, שניהם מטעמים עונתיים. מגמת המשך עליית מחירי השכירות צפוי להערכתנו שנמשכת גם בחודש אוגוסט, למרות שהראתה בחודש יולי סימני האטה. עליית מחיר הדלק, שנדרשה בחודש אוגוסט, בשל התייקרות מחיר הנפט בעולם, סובסדה כידוע למשך חודש אחד, אך למזלנו לא תידרש כנראה בחודש ספטמבר בשל ירידת מחירי הנפט מאז. אולי כדאי לממשלה למנוע את ירידת מחירי הדלק הנדרשת בחודש ספטמבר כדי שיישארו לה מספיק רזרבות תקציביות למקרה שהמחאה תימשך והציבור ידרוש סבסוד מחירי הדלק בחודש אוקטובר אם מחיר הנפט ימשיך לעלות עד אז".
עוד מוסיפים מ"כלל": : להערכתנו האינפלציה ל-12 החודשים הבאים תעמוד על 2.4%.
ל-12 החודשים הבאים אנו רואים את לחצי המחירים ממשיכים לנוע כאמור מעל מרכז היעד של בנק ישראל ובמיוחד כשזה עשוי לנקוט במדיניות מוניטרית מרחיבה כדי לתדלק את המשק בים הסוער כיום (בהמשך הרחבה בנושא המדיניות המוניטרית). לחצי האינפלציה נוספים יגיעו להערכתנו מלחצי ביקוש, על רקע שיעור האבטלה הנמוך במשק (5.7%), כולל בשוק הדיור, על רקע חלחול עליות המחירים האחרונות לסעיפים נוספים במדד, בניהם עליית מחיר החשמל, חזרתם לעליות של מחירי הסחורות בשבוע האחרון והחלשות השקל (מסוף יולי ועד היום נחלש ב-3.4%). בחברת החשמל למשל צופים כי תידרש התייקרות נוספת במחירי החשמל כבר בראשית 2012, למרות שיו"ר וועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הודיע כי יקיים דיון כבר בחודש נובמבר על-מנת לבחון הפחתה נוספת של מס הבלו גם ב-2012. מנגד, סימני ההאטה בכלכלה ילחצו על המחירים מטה, אי הוודאות לקראת הכרזת המדינה הפלסטינית והשפעות המחאה הציבורית ימנעו העלאות מחירים משמעותיות וכן תבוא לידי ביטוי בקירור המחירים הריבית הריאלית שעלתה עד לאחרונה בחדות". 

מובהר ומודגש כי הכותב [מחזיק בניירות ערך שהונפקו על ידי החברה נשוא המאמר] או [מספק שירותי ייעוץ לחברה בתחום שוק ההון ומקבל תמורה עבור כך]  ("החברה"), ועל כן קיים לו עניין אישי בחברה ובניירות הערך שלה. אין לראות במידע המובא במאמר כהצעה או שידול לקנות, למכור או לבצע עסקה כלשהיא בנייר ערך או מכשיר פיננסי אחר שהונפק על ידי בחברה, ואין באמור משום המלצה או הבעת כדאיות לגבי השקעה בחברה. המידע שמסופק במאמר הינו לצורך אינפורמטיבי בלבד, ואינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו ונתוניו האישיים של כל אדם.


מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך: